08 май, 2012

Кои са 5-те неща, които губят времето ни в работата?


Попаднах на много добра инфографика в mashable на тема: Нещата, които губят ценното ни време в работата.
И тъй като темата на блога са бизнес социланите мрежи, не мога да не споделя така ценната информация. Колегите са направили проучване и са установили, че Петте "time wasters" са:
  • Опит да открием колега. Това отнема по 74 минути на ден! Това е повече от час! В проценти загубеното време в търсене на хора, информация,насрочване на срещи е 36%.
  • Опит да открием информация. Служителите средно на ден губят близо час да намерят информацията, която търсят.
  • Дублиране на комуникацията. 14% от загубеното време се дължи на обработка на дублирана информация или работа с нежелана информация (спам). Изразено в минути това е близо 40 минути.
  • Опит за насрочване на среща/ Нежелана комуникация близо по 30 мин загуба на ден.
Би ми било интересно да споделите дали Вашата компания изпитва подобни болки. Ако сте ги решили пък, би ми било интересно как?

Самата инфографика продължава с това как можете да решите подобни проблеми. Аз няма да я преразказвам, а ще дам моето мнение.

Всеки един от горе посочените проблеми можете да решите, използвайки на всички познатите ни т.нар. "social" инструменти. Напр. тагването може доста бързо да реши голяма част от проблемите Ви в търсене на информация и хора и избягване на дублираната информация. От друга страна една Facebook-подобна стена в корпоративната социална мрежа ще даде актуална информация за статуса на колегите, какво правят, налични ли са за разговор и ще спестят доста време в напразни телефонни разговори, опити за насрочване на среща и др. подобни. Повече информация можете да намерите в тематично свързаните постове по-долу.


3 коментара:

Goran каза...

Половината от проблемите се решават с корпоративен чат, а не със социални инструменти.

Лидия Викулова каза...

От изброените може би само Опитите за насрочване на среща/ Нежелана комуникация могат да бъдат разрешени с корпоративния чат. Ако не знаем кой колега да питаме, с кого ще стартираме чат сесия? Вариянтът е да направим чат-спам до цялата компания.

евтини парфюми каза...

Служителите средно на ден губят близо час да намерят информацията, която търсят. Което е пълна загуба на време.

Публикуване на коментар

Web Statistics