04 септември, 2009

My Collaboration Tools (2)



В първия пост за моите инструменти за съвместна работа писах за споделяне и управление на документи. Следва темата за споделяне на работната сред и дистанционния достъп.

За какво служи инструментът за споделяне на работната среда (десктоп)? Най-простият пример е:
* два офиса на една компания или служител, който работи вкъщи
* служителите трябва да работят заедно по презентация, екселска таблица, да обсъждат организирането на събитие и пр. (причини много)

В този случай работата посредством имейл би отнела мноооого време, да не говорим, че не е удобно, а за по нагледно можете да погледате ето това филмче.

Какво ни спестява инструментът за онлайн съвместна работа?
ВРЕМЕ!
РАЗХОДИ.

За споменатите две няма да коментирам! Вярвам, че всеки цени времето си. А разходите ще оставим на мениджърите и финансовите директори.

Какво можем да правим с инструмента за онлайн съвместна работа?
Споделяме един или колкото си искаме документи с отсрещната страна, работим ЗАЕДНО върху тях, обясняваме и чертаем. Нагледно показваме съдържание, документи, приложения, програми. Дори ако имаме проблем системният администратор може да ни помогне благодарение на функцията дистанционен контрол.
Допълните възможности на инструмента за споделяне на работната среда могат да варират, но най-важните и ефективни в работата са:

- annotation или анотация. Възможност за рисуване, подчертаване, наблягане върху важните елементи.
- Аудио и видео. Ако програмата има интегрирани аудио и видео възможности комуникацията и съвместната работа ще са още по-лесни. Няма да има нужда от skype или друг вид VoIP. Връзката е по-стабилна и Сигурна.
- Чат. Интегрираният чат още един път улеснява комуникацията и бързото предаване на информация.
- превключване на презентатора и дистанционен контрол. Превключването на презентатора дава възможност и на двете страни интерактивно да представят напр. своите презентации, а дистанционният контрол - да позволява управлението на отсрещния компютър.

Това са най-важните. Разбира се има и доста други Малки, но ключови възможности, които допълнително улесняват работата.

Като пример за инструменти за съвместна работа бих дала:
Free: Mikogo - много добър инструмент и приятен интерфейс и още по-лесна инсталация.
Платени: платените решения бих разделила на два класа: full features and light feature, т.е. тези, които предлагат основните възможнсоти и имат "лека" инсталация и тези, които предлагат пълната гама от допълнителни функции.
Light feature - BeamYourScreen, Beam2Support, GoToMeeting
Full Feature - Lotus Sametime, WebEx, Adobe Acrobat Connect Pro

Следващият път продължавам със социалният софтуер за бизнеса.



Reblog this post [with Zemanta]

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Statistics