29 юли, 2009

Какви са видовете Collaboration инструменти?


Нека да продължим темата за Collaboration - съвместна работа от предишния пост.

Този път ще се съсредоточим върху видовете инструменти за съвместна работа и как те се надграждат.



Базови средства за комуникация. Те полагат (както се разбира от името) основата на комуникацията и съвместната работа в екипите. Такива могат да бъдат имейл, споделен календар и задачи, бази/ пространства за споделяне на файлове, телефония.

На следващото ниво са комуникациите в реално време. Те обхващат уеб конференциите, аудио и видео комуникации, споделяне на работното пространство, т.нар. "remote control", нотификациите...

Софтуерът по заявка на клиентите обслужва специфичните нужди на клиента. Едно такова цялостно решение е WebSphere Portal. Последният предоставя широки възможности за кастамизация, т.нар. настройка на съдържащите се компоненти.

Най-високо в collaboration стълбата стоят т.нар. творчески инструменти. Те се интегрират в бизнес приложенията, с които работим всеки ден, с бизнес процесите (Communication Enabled Business Process). Това са инструменти като mashups, widgets, wikis. Напр. с помощта на mashups всеки (без да е нужно да има ИТ познания) може да създава "краен продукт", който да обединява информация от различни източници.

Очаквайте още по темата... :)






Reblog this post [with Zemanta]

2 коментара:

Ивелина Атанасова каза...

Така като ги напишеш нещата вече те разбирам :-)

Лидия Викулова каза...

Аз и тука понаписах не малко :)))
http://www.contacto.bg/group?t=220

Публикуване на коментар

Web Statistics