06 август, 2009

Collaboration via Corporate Intranet



Доста време мислех как и с какво да подема темата за collaboration в този й вид, който да е разбираем и за тези, които нямат никаква представа за това какво е collaboration, има ли почва в компанията, какво се включва в нея, за какво е и пр.
Днес случайно попаднах на един блог: Collaboration factory, който от своя страна ме отведе до това. Става въпрос за корпоративния интранет и за това как се развива с времето. Макар статията да е кратка в нея има доста за размисъл и писане.

Нека да започна така:*

Intranet Collaboration

е начинът, по който служителите в една компания работят съвместно от гл. т. споделяне на файлове, работа по файлове, организиране на дейности и задачи, достъп до файлове, управление на проекти (както и решения за управление връзките с клиенти), изпращане на съобщения пр.
Началото на

Intranet Collaboration

е мястото, където определени служители в компанията са поставяли някакво съдържание, което е трябвало да бъде видимо. Това са например заповеди на началството, процедури, уведомления, съобщение и пр. Но въпросът тук е какво е нивото на взаимодействие между служителите тук? Какво се постига? Могат ли в действителност да работят заедно или са само статични читатели на публикуваното?
По стълбата на развитие следва използването на Intranet от отдела човешки ресурси. Тук искат неискат служителите влизат в с потребителското си име и вписват определени данни. Тези данни са видни от всички или поне от тези, които имат нужните права.
Следват програмите за споделяне и управление на съдържанието (document management). Тук взаимодействието е на по-високо ниво - служителите качват съдържание, изпращат линк - НЕ ИМЕЙЛ! :), редактират съдържание, свалят и пр.
В последните години

Intranet Collaboration

взима от т. нар. Уеб 2.0 тенденции - т.е. изграждане на вътрешна социална мрежа за бизнеса. Тази социална мрежа интегрира всички инструменти за т.нар. collaborative работа. Инструменти като Общности, Блогове, Бързи връзки, Дейности, Уикита, Уиджети, Профили са предпоставката са постигането на по-ефективна и продуктивна работа в екип.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ...

* В няколко поредни поста ще пиша на тема

Intranet Collaboration

.



Reblog this post [with Zemanta]

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Web Statistics